Tuesday, October 27, 2015

Cultuurdag Kinderboekenweek 2015 'Raar maar waar'

 

Wat gebeurt er als je rozijnen in een glaasje priklimonade gooit? Of als je een pingpongbal boven een blazende föhn houdt? En hoeveel gewicht kunnen rauwe eieren nu eigenlijk dragen?
Afgelopen zaterdag stond de cultuurles in het teken van de Kinderboekenweek met als thema 'Raar, maar waar' en deden de kinderen tal van interessante proefjes. 

Een verslagje van de dag vind je hier: 


Kinderboekenweek!
“De eieren die gingen ontploffen”, dat vond Tijmen de leukste proef die hij mocht doen op de cultuurdag van de Boomkikker op zaterdag 24 oktober jongstleden, die in het teken stond van de Kinderboekenweek. Dit jaar was het thema ´Raar maar waar´ en daarom hadden de kinderen thuis uitvindingen bedacht, en gingen ze op school proefjes doen en in de toekomst kijken.
Die ochtend had Tijmen in groep 3/4 zijn uitvinding mogen presenteren: een onzichtbare kap. Dat is een soort plastic huls die je over je heen doet, waardoor je onzichtbaar wordt. Dat is handig want zo kunnen ze je niet zien, en tegelijkertijd word je niet nat van de regen en word je niet besmet door virussen. 
 
De onzichtbare kap van Thijmen
In alle groepen mochten de kinderen hun uitvindingen presenteren: er was onder andere een kat die je haren kan kammen en andere klusjes voor je kan doen; een koelkastrobot die je voorziet van koud water, zelfs op het strand;  een wenshorloge waarmee Nederland onmiddelijk de wereldcup won; een paraplu die een waterpistool vult; een sorteertas; schoenen op lucht die je kunnen laten vliegen; shampoo zonder water, en een boom waar snoep aan groeit! 

 

Groep 3/4 ging experimentjes doen. Als ware onderzoekers gingen ze in groepjes aan de slag om te bekijken wat er gebeurt als je rozijnen in een glaasje priklimonade gooit, of als je een pingpongbal boven een blazende föhn houdt, of hoeveel gewicht rauwe eieren nu eigenlijk kunnen dragen. Daarna gingen ze bespreken wat ze gezien hadden, en waarom dat gebeurde: De rozijnen gaan dansen in het glas omdat de belletjes van de prik ze mee naar boven nemen, en als ze boven zijn gaan de belletjes eraf en zinken ze weer. De pingpongbal blijft zweven en gaat mee met de föhn, omdat de lucht in het midden stil staat en de lucht aan de buitenkant een tunnel vormt; en 4 eieren konden ruim 10 kilo aan boeken dragen! Eieren zijn zo sterk omdat ze ronde vormen hebben en het gewicht over de hele schaal verspreid wordt. In het Wetenschapsjournaal (filmpje volgt) vertellen de kinderen wat ze gedaan hebben leggen ze uit wat er gebeurt.
In de andere groepen waren de kleinste kinderen ondertussen aan het experimenteren met statische balonnen en met het mengen van kleuren, terwijl de kinderen van groep 5/6 onder leiding van  gastdocente Joy Bianca tekenden en fantaseerden over hoe de wereld er over 30 jaar uit zal zien.
Aan het einde van de ochtend werd buiten het lied ‘Raar maar Waar’ gezongen, en konden er nog boeken geruild worden. Al met al was het weer een een hele leerzame en leuke ochtend!
Heel veel dank aan alle kinderen, (hulp) ouders en (gast) docenten, en tot de volgende Cultuurdag, op 21 november!!

Zelf thuis proefjes doen met Prof. Dr. Testkees? Kijk op: http://www.npo.nl/prof-dr-testkees/POMS_S_NTR_100440

Geschreven door Manine Arends

No comments:

Post a Comment