Tuesday, December 2, 2014

De Grote Pietenmiddag

(van onze correspondent hulpouder)
Er is niets zo Nederlands als het Sinterklaasfeest. Het is een spannende tijd voor Nederlandse kinderen, zo ook voor de leerlingen van de Boomkikker. Omdat Sinterklaas niet in Costa Rica wordt gevierd vindt de overdracht van deze traditie voor de leerlingen van de Boomkikker voornamelijk plaats in huiselijke kring, op de Nederlandse school, en tijdens de Sinterklaasviering van de Nederlandse vereniging. Een geweldig leuke en leerzame aanvulling hierop is de jaarlijks terugkerende cultuurmiddag waarbij alle facetten van deze unieke Nederlandse traditie aan bod komen.
Al wekenlang keken de Boomkikkers uit naar de zogenoemde Grote Pietenmiddag die zaterdag 22 november jl. in Tres Rios werd gehouden. In de week voorafgaand aan het evenement had de Sint een brief naar de Boomkikker gestuurd die is voorgelezen in de klassen, en verstuurd naar alle ouders. In de brief kondigde de Sint aan 2 pieten te sturen om alvast een kijkje te nemen. De twee uitverkoren pieten waren Danspiet en Fietspiet. Ook werd gevraagd om een schoen mee te nemen. De aankondiging, en het succes van afgelopen jaar, had zoveel enthousiast gewekt dat er uiteindelijk meer dan 40 kinderen waren afgekomen op de cultuurmiddag.
De Boomkikkers werden op leeftijd in kleine groepjes verdeeld. Gedurende de middag liepen de kinderen verschillende activiteiten af. Zo hebben de kinderen Sinterklaasliedjes gezongen bij de haard waar ze hun schoen mochten zetten. De uitdaging hierbij was om het soms wat beperkte repertoire uit te breiden. Daarnaast mochten de kinderen de Bakpiet helpen met het maken van pepernoten. Daarbij bleek dat het rollen van de perfecte pepernoot nog niet zo eenvoudig was, maar met een beetje hulp was het resultaat prachtig voor het oog en heerlijk voor de maag. De kleinsten hebben een pietenspel gespeeld waar ze pepernoten konden verdienen door vragen te beantwoorden (zoals: hoe heet het paard van Sinterklaas) of pietencapriolen uit te voeren. Ook hebben zij een pietenmuts gemaakt die zij zullen dragen wanneer Sinterklaas de residentie bezoekt. De grote kinderen hebben een quiz met een heuse quizmaster gespeeld en een prachtig sinterklaaskunstwerkje gemaakt.
Halverwege de middag kwamen Fietspiet en Danspiet een bezoekje brengen. Hun komst bracht zeer veel commotie teweeg. Wat waren de kinderen blij en enthousiast om de Pieten in levende lijven te zien. De Fietspiet had een verfongelukje gehad met oranje verf. Hij had zich verschillende malen gewassen maar het wilde er niet af. Dit alles hinderde niets, hij zag er geweldig uit met zijn oranje gezicht en oranje fiets. Hij was een échte Nederlandse Piet. Zijn maatje de Danspiet was enorm opgewekt en bewegelijk. Zij heeft de kinderen een energiek dansje geleerd op het liedje van Pie Pa Pepernoot dat wellicht later, tijdens het aanstaande bezoek van Sinterklaas op 6 december, goed van pas zal komen.
De cultuurdag eindigde met een grote verassing. Alle kinderen kregen een chocoladeletter in hun schoen. Het was een gezellige maar zeker ook leerzame middag waarin, op een interactieve wijze, de tradities, verhalen en gebruiken die verbonden zijn aan het feest van Sinterklaas aan de kinderen zijn overgebracht.

No comments:

Post a Comment